2010. szeptember 23., csütörtök

Sportorvosi közlemény

Kávészünet helyett inkább közzé teszem az alábbi levelet amit Burucs Maritól az Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség alelnökétől kaptam. A lényege az, hogy a mostanában többször előfordult halálos kimenetelű sportolói rosszullétek miatt a sportorvosi engedélyek kiadásán szigorított az Országos Sportegészségügyi Intézet. A sportorvosi engedély tudtommal közokiratnak minősül, szóval a hamisítása büntetőjogi felelősséggel jár. Ideje volt a szigorításnak.


"Valamennyi Sportági szakszövetség részére
Tisztelt Főtitkár Asszony/Úr!

Az utóbbi évek során egyre gyakoribbá váltak a hamis sportorvosi bélyegzővel ellátott, így gyakorlatilag érvénytelen versenyengedélyek. A bélyegzők hamisítását, az ezekkel történő visszaélés lehetőségét megkönnyítette, hogy a használatban lévő pecsétekről nem készült hiteles, naprakész nyilvántartás, a lejárt, érvénytelen bélyegzők nem kerültek minden esetben visszavonásra.
Az egyre növekvő számú visszaélés jelentős mértékben veszélyezteti a sportolók egészségét (a felismerés elől rejtve maradó megbetegedések hirtelen sportolói szívhalál stb.), számottevően csökkenti a sportegészségügyi rendszer szakmai tekintélyét, a sportközélet tisztaságát. Mindezt felismerve az OSEI menedzsmentje döntést hozott a sportorvosi bélyegzők cseréjéről.

Tájékoztatom, hogy a fentiek értelmében az országos Sportegészségügyi Intézet új sportorvosi bélyegzőket készíttetett az országos Sportegészségügyi Hálózat (OSH) sportorvosai részére. Az új bélyegzők két színlenyomatúak (piros és kék), ellipszis alakúak - tartalmazzák a rendelő kódszámát, a település nevét, valamint Uv fénnyel megvilágítva a sportorvos 5 jegyű orvosi nyilvántartási számát -, és

2010. szeptember 1-vel kerülnek bevezetésre,

mellyel egyidejűleg a régi (nyolcszögletű) pecséteket bevonjuk. Természetesen a 2010. szeptember 1. ellőtt érvényesített igazolásokon még a régi bélyegző szerepel, s ezen Versenyengedélyek a vonatkozó jogszabályban meghatározott ideig érvényesek.
Az új bélyegző lenyomata:

Kérem Tisztelt Főtitkár Asszony / Úr szíves segítségét, hogy a sportágukban közreműködő játékvezetők névsorát, elérhetőségeit (lakcím, e-mail, telefonszám) feltüntetésével szíveskedjenek 2010. augusztus 15-ig Intézetünk rendelkezésére bocsátani, hogy a sportorvosi bélyegzők cseréjéről részletes információt küldhessünk részükre.

Segítő együttműködését megköszönve:

Szívélyes üdvözlettel:

Dr. Soós Ágnes
Főigazgató főorvos
"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése