Fogalmak

Fesztáv: Az a távolság, amit még átérsz. Ez nem teljesen egyezik meg azzal mintha a két kezedet széttárnád, és megmérnénk a jobb kezed ujja hegyétől a bal kezed ujja hegyéig a távolságot. A fesztávod kevesebb olyan 10-15%-al. Szokás még indexnek is nevezni. 

Izometriás erőkifejtés: Olyan statikusan fellépő izomfeszülés, ahol izom rövidülés vagy nyúlás nem történik. Ilyen helyzet ha hajlított könyökkel lógunk egy rúdon, mert a bicepsz ugyan feszül, de nem mozdul és mégis dolgozik.

Myotatikus reflex (nyújtási):  Védi az izomzatot a túlnyújtástól, mert az idegrendszer az izom összehúzására ad utasítást, így próbálja elkerülni a sérülést. A stretch reflex korai fázisa.

POI: Az angol point of interest rövidítése, magyarul érdekes pontokat jelent. A GPS-es terminológiában ezeket a pontokat használják arra, hogy megjelöljenek valami fontosat. Mi a Sportclimbing.v.xy.kml adatbázisokban a sportmászás szempontjából általunk fontosnak ítélt helyeket jelöljük meg.


Proprioceptorok: A végtagok helyzetének változását és az ízületek mozgását érzékelő receptorok. Többségük mélyen az izmokban, inakban és ízületi tokokban helyezkedik él, de kisebb hányaduk az ízületek feletti bőrben található.


Strech reflex1: "Akkor indul be, ha az izmot túl gyorsan, vagy túl nagy erővel akarjuk megnyújtani. A gyors megnyúlásra érzékeny érzékelők, a proprioceptorok, az izomhasban elhelyezkedő izomorsó és az inakban elhelyezkedő Golgi szerv, ugyanis érzékelik a gyors hosszváltozást és beindul az un. myotatikus reflex, melynek hatására az izom hirtelen gyors összehúzódásra kap parancsot. Ha továbbra is nyújtásban tartjuk az izmot, és ha az izom vibrálni, remegni kezd, egyértelmű figyelmeztetést kaptunk arról, hogy a védekező mechanizmus beindult. Ez a jelenség sérülést okozhat az izomban . . . " 

[1] Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika jegyzet az OKJ-s sportszakember képzés számára, 2010.  Készült az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárság megbízásából. P 112-113. [online] 2010. 06. 13
<http://www.otm.gov.hu/web/portal.nsf/index/C918A10C074EDC1FC12574B2003895BA/$file/gimnasztika_jegyzet_2010.pdf?OpenElement>