2009. június 4., csütörtök

Kopik a bőr :(

A témát Izer Bálint veszprémi kiválóságnak köszönjétek, meg annak hogy most akad egy kis időm.

Tehát mi a teendő, ha kopik a bőr a kezünkről? Kezdjük a legelején.A bőr is egy szerv, mely a tapintást teszi lehetővé számunkra, izzadság mirigyeinek köszönhetően pedig a hőháztartásunkban játszik szerepet. Ahhoz, hogy rendesen funkcionáljon ápolásra szorul. Túl a rendszeres és alapos tisztításon, hidratálásra is szüksége van. Ezt nem csak a töménytelen reklám mondatja velem, hanem tény kérdés, hogy a bőrnek van egy természetes rugalmassága, ami ha fenn áll, akkor a legkisebb a hámsérülés veszélye. Egy tisztességgel mászó embernek elő-elő fordulnak hámsérülései. Ha rendesen kened a kezed hidratáló kézkrémmel, akkor rugalmas marad és kevésbé szakad fel, vagyis kicsi az esélye, hogy bőrszakadás miatt nem tudsz mászni. Ezzel a bőr szakadás veszélyét minimalizáltuk.

Mi van azzal az esettel amit a Bálint kérdezett, ha sokat mászol és egyszerűen elvékonyodik?

Ilyen esetben azt tudod csinálni, hogy megfelelő vitaminokkal elősegíted a bőr gyorsabb növekedését. Nekem az a módszerem, ha egy hosszabb túrára készülök (min. 10-12 nap), hogy előtte két héttel elkezdek sörélesztőt szedni. Általában Pangamint használok. Ez egyszerű vitamin készítmény, amely nagy mennyiségben tartalmaz B vitaminokat. Ugyanis egyéb más kedvező hatásuk mellett ezek a vitaminok felelnek a megfelelő bőr és haj növekedésért. Azonban mindenkit figyelmeztetek, hogy mielőtt elkezdi tömni magába a vitaminokat kérdezze meg a gyógyszerészt! Ha kihagytad a vitamin kúrát, vagy annak ellenére nagyon kopik a bőröd, akkor lehet különböző hámosító krémeket használni.

Ha hámosításra van szükség, akkor először hidratálás, hogy meglegyen a rugalmasság, aztán hámosítás. Több féle hámosító krém létezik. Én három félét használtam eddig, a Neogranormon-t, a Sudocrem-et és a Vita-Merfen-t. Előbbi kettőt itthon is lehet kapni, viszont a Vita-Merfen-t sajnos nálunk kivonták a forgalomból, mert szétváltak a komponensei, de ha valaki Svájcban jár akkor ott bármelyik patikában vehet. Hozzá teszem a Vita-Merfen a legjobb az iménti három közül.



Mi a teendő ha már késő és felszakadt a bőr, vagy túlságosan lekopott? Ez esetben kellő mennyiségű szalag (Leukoplast) segíthet, de a fogás stabilitás nem ugyanaz. A szalagozó technikák megérnek egy újabb bejegyzést, de tulajdonképpen próbálgatni kell, és mindenki rájön neki melyik módszer a célravezető. Sajnos nem mindegyik szalagnak ugyanolyan a tapadási képessége és a szakító szilárdsága, ezért aki teheti vegyen kifejezetten mászásra gyártott szalagot.

Más:
Mint tapasztalhattátok sajnos elég ritkán jutok blog írás közelébe. Ez szerencsére annak tudható be, hogy elég sokat van lehetőségem kint mászni. Szóval tekintsük ezt nyári szünetnek, aztán késő ősszel igyekszem rendszerezni a bejegyzéseket.

Píííísz

Levente

Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz

2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm, a választ, azonal elkezdem kezelgetni magam...
    Hajrá sziklán Levi!!!
    Güllich legyen veletek!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! Fábián Leventéhez, vagy a többiekhez keresnek elérhetőséget. Köszi! davidbogyo_kukac_yahoo.co.uk

    VálaszTörlés