2010. május 16., vasárnap

Letekerés – Alap technikák 5. rész

A letekerés egy teljes test technika, melynek legfontosabb előnye, hogy stabilizálja a pozíciót, így a következő mozdulathoz elég időt biztosít. Azt is mondhatnám, hogy ez az egyik legfontosabb mászótechnika.

A letekerést a nemzetközi irodalom Drop Knee-nek, vagy egyiptomi technikának nevezi, bár utóbbi nevet nem használják gyakran. Ennek a technikának a lényege, a pozíció stabilizálás. Jellemzően a helyzetünket kereszt végtagok használatával tudjuk a leginkább tartani, vagyis bal kézhez jobb lábas lépést használunk és fordítva. Ehhez hasonló a letekerés is, azzal a különbséggel, hogy itt mind a két lábbal lépünk, de mindig a tartó kezünknek ellentétes lábat tekerjük le. Tehát hogyan néz ki a gyakorlatban ez a mozgásforma? Nézzük a bal láb letekerését: A bal lábbal kicsit már a cipőnk külső élével lépünk, és a sarkunk balra áll, a bal térdünket kicsit leengedjük, de ez nem is leengedés inkább le tolás, mert elég nagy erőt kell lábbal kifejteni. Eközben a csípőnk bal oldalát szinte a falhoz nyomjuk, míg a jobb oldala kifelé áll. A jobb lábbal pedig nagy erővel ellentartunk, így olyan erőhatásokat generálunk mely segíti a csípőnk minél közelebb tartását a falhoz. A jobb kezünkkel pedig tartunk és végül a bal kezünkkel nyúlunk a következő fogásért. Jobb lábbal ugyan ezt kell csinálni, csak ellentétes testrészekkel.

Fontos tudni a letekerésről, hogy ez az egyik leginkább térderőltető technika, így akinek keresztszalag vagy egyéb térdszalag sérülése volt az a rehabilitációjának eredményétől tegye függővé a letekerés használatát. Nem szaporítom tovább a szót, azt hiszem érthető volt a lényeg, de azért csináltam egy videót a jobb vizualitás kedvéért:


Ha kérdésetek van, akkor nyugodtan tegyétek fel, akár facebook-on, twitter-en vagy itt. Jó mászást mindenkinek!

Levente


Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    A letekeréshez kapcsolódóan lenne kérdésem. Kb.3 hónapja volt egy térdsérülésem (az ízület sérült), ami azóta gyógyulgat, de még nem tökéletes... Így nyilván a másik térdemet jobban terheltem, ezért az is fájdogál. Összességében arra kellett rájönnöm, hogy a térdeim gyengébbek a kelleténél.
    Vajon mit lehet ezzel kezdeni? Tudsz ajánlani speciális gyakorlatokat vagy vmit a megerősödésük érdekében?

    Köszönettel: egy lelkes amatőr mászó :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Itha,

    Az a legjobb, ha keresel egy gyógytornászt és az általa ajánlott gyakorlatokat csinálod. Illetve az a doki aki kezelte a térdedet, neki is kellett valamit javasolnia. Azokkal kellene kezdeni. Elég felületesen írtad le, hogy mi a probléma, erre én nem tudok felelősség teljes javaslatot tenni a gyógytornász konzultáción kívül.

    Az egyesületünk (www.gerecse.com) tagjai között van gyógytornász, ha szükséged van az elérhetőségére, akkor írj egy privát e-mail, elküldöm az elérhetőségét és vele konzultálj. Aki nem mászik sokszor nehezen érti az ilyen jellegű problémákat, ezért javaslok olyat aki szintén mászik.

    Üdv.:
    Levente

    VálaszTörlés