2009. február 4., szerda

Nyomorult betegeskedés áááááááááááááááááááááá!


Kezd tele lenni a tö. . . hócipőm! Nem ezzel akartam kezdeni a blogot, de elég aktuális. Betegség fhujjjj. Péntek óta nyűglődöm, összeszedtem valami influenza félét, torokfájás meg nátha. Okosan ráfejeltem még egy kis mászással szombaton. Bécsben voltunk a Kletter Halle-ban, na de ezt mégse hagyhattam ki. Hozzáteszem sose gondoltam volna, hogy képes leszek egy műfalért ennyit utazni, de megtettem és nem bántam meg, sőt. Az év végi termes szezonra bérletet veszek ide. Klasszisokkal jobb, mint az itthoni műfalak. Töltök róla fel majd képeket, ha rájövök hogyan mükszik. Na de térjünk vissza a nyavalyákhoz és ezek mászásra gyakorolt hatásához.


Feri ma felhív délelőtt és elpanaszolja, hogy ő is összeszedett valamit. Ugyan meg van győződve róla, hogy nem én vagyok a ludas, de azért elég sanszos, mert szombaton együtt másztunk, szóval ott krákogtam mellette olyan 16 órán át. Nem az én szakterületem az egészségügy, de azért bele kontárkodok kicsit, aztán majd Marci kijavítja.

Milyen hatással van egy betegség a mászásra? Tegyük fel, hogy egy hétig vagyunk betegek. Súlyosabbról ne beszéljünk, reméljük megfázásnál senkinek nem lesz komolyabb betegsége. Nem sérülés! Betegség. A sérülés az más tészta, az valamilyen fizikai behatás eredménye, a betegség meg inkább bakteriális vagy vírusos dolog. Szóval egy hétig nem mászunk! Halljátok srácok? Nem mászunk! Persze ki lehet hordani ilyesmiket lábon is, edzve közben, de annak nem sok értelme van. Miért nincs? Azért mert ezek a betegségek az immunrendszerünk legyengüléséből fakadnak. Ha gyenge az immunrendszerünk, akkor a fizikai terhelésre nem úgy reagál a szervezetünk mint kellene, hanem pont fordítva. A teljesítmény görbénk lefelé halad nem felfelé. Vagyis túledzük (legközelebb kifejtem részletesebben is) magunkat -> súlyosbítjuk a betegségünket. Szóval tisztáztam miért nem mászunk. Ha nem mászunk, akkor esélyt adunk a szervezetünknek a felépülésre, így kisebb veszteséggel lehetünk úrrá a dolgon, mintha másznánk. Mit jelent egy hét nem mászás? Olyan egy hónapnyi forma kiesést. Igen, mindenki jól olvasta, egy hónap. Feri juttatta eszembe ezt a tanulmányt (utána nézek, csak nincs kéznél a könyvespolcom), mely arról szól, ha egy sportoló egy hétig nem edz, az okozhat (a feltételes módon van a hangsúly) olyan forma kiesést, hogy az egy hetes betegséget is beleszámítva összesen egy hónapjába telik, mire visszanyeri betegsége előtti formáját. Akkor ki lehet számolni mi van, ha nincs elég elhatározása a portolónak és edzve hordja ki a betegségét. Igen-igen, nagyobb szívás a buli vége. Ezért döntöttem úgy szombaton, hogy egy hétig pihenek. Jelentem eddig tartom is magam ehhez, de holnap azért lemegyek az Everestbe, kicsit átmozgatom magam. Nem erőlködök, vagy kunsztolok, csak mozgok egy kicsit, olyan bemelegítési terhelés szinten, szóval lötyögök. Miért teszem ezt, amikor most ecsetelgettem mennyire fontos a pihenés és a megfelelő felépülés? Azért mert vannak pozitív jelek. Már csak egyet-egyet köhintek naponta, a torkom alig fáj és az orom is majdnem tiszta. Na meg elegem van a remeteségből. Itthon ülök és blogot írok. Remélem azért hasznotokra válik, de már elég volt az itthonból. Legközelebb az edzés alapjáról, a terhelésről és annak adagolásáról variálásáról írok. Addig meg nyomjátok keményen helyettem is!

Levente

Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz

3 megjegyzés:

  1. Csináljátok csak!!!!!Szerintem is klassz.

    VálaszTörlés
  2. Hi Lev!

    S mit ajánlasz kismamáknak?:-))
    Megosztott a vélemény, én az érzéseimre hagyatkozom, de kíváncsi vagyok mit mondanál..:-)
    tsá

    VálaszTörlés
  3. :D

    Kedves, hogy megkérdezel, de tudod, hogy nem értek hozzá ennyire. Azért igyekszem utána nézni. Azt gondolom, hogy az anyai ösztön csalhatatlan, de azért ne ugrálj boulderezés közben.

    L

    VálaszTörlés